Helikopterski novac

Sve je jasnije da mere Evropske centranlne banke koje se ogledaju u kvantitativnom popuštanju i ubrizgavanju velike količine novca na tržište preko banaka ne daju rezultate odnosno EU se i pored svih mera bori da održi bilo kakav ekonomski rast i podigne stopu inflacije makar na jedan procenat.

Otkad je ECB započela sa trenutnom monetarnom politikom, govori se i o alternativi u vidu mere koju je još pre 50 godina u svojoj teoriji postavio dobitnik nobelove nagrade za ekonomiju Milton Friedman, navodeći da je najefikasniji način upumpavanja novca besplatna podela istog građanima.

Njegova teorija ostala je zapamćena po primeru na kome je Friedman slikovito objasnio svoju ideju. Naime, uporedio je ovakav način podele novca sa bacanjem istog iz helikoptera članovima određene zajednice, a ovako besplatno podeljen novac nazvao je helikopterski novac – helicopter money.

Naravno, u praksi se novac ne bi delio nasumice, već bi se opredelio određen iznos koji bi se uplatio na račun svakog građanina.

Iako se ovaj način besplatne podele novca smatrao kao nemoguć i neizvodljiv, u ekonomskom ali i u pravnom smislu, posle konferencije za štampu od 10. Marta na kojoj je Mario Draghi pomenuo da ova ideja može biti interesantna, sve se ozbiljnije razmatra njeno sprovodjenje.

Iako je Draghi odmah demantovao da ECB sprema sličan scenario, ova teorija  je ponovo zaživela među ekonomistima i ozbiljno se nameće bar kao privremeno rešenje za nisku stopu inflacije unutar evrozone.

Dosadašnjim načinom ubrizgavanja novca - otkupom obveznica od strane banaka nije se postiglo mnogo, jer su banke same odlučivale na koji način i pod kojim uslovima će taj novac plasirati na tržište. Međutim, uplatom novca na račun svih građana, isti se direktno ubrizgava u realnu ekonomiju i podstiče potrošnju, odnosno povećao bi bolno nisku stopu inflacije unutar EU koja sprečava preko potreban rast.

Helikopterski novac ne razmatra se kao opcija samo u Evropi, već i kao mera podsticaja potrošnje i stope inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama. Glavni ekonomsita City banke, Willem Buiter, otvoreno je upozorio FED da prema procenama korporacije čiji je predstavnik, celom svetu preti recesija i da je zapravo helikopterski novac rešenje i za druge ekonomije, kao što su SAD, Velika Britanija i Kina, a ne samo EU.

Ipak, najalarmantnija situacija je u Evropi, gde je uvođenje novih i različitih mera neophodno. Stopa inflacije i dalje je bliže nuli nego jednom procentu, a projektovani rast za ovu i narednu godinu se iz kvartala u kvartal smanjuje s obzirom na slabo dejstvo trenutnih mera Evropske centralne banke.

Procenjuje se da će EU ovom načinu upumpavanja novca pribeći za najdalje godinu dana.

Dok se stručna javnost i rukovodstvo ECB raspravlja argumentima za i protiv ove opcije, glavni razlog koji govori u prilog helikopterskom novcu zapravo je daleko od delikatnih intelektualnih i stručnih analiza i mišljenja, već je stvar jednostavne logike – Ako sve ostale mere propadnu, zašto ne probati i helikopterski novac.

 

 

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter