Kako sigurno kupovati preko interneta

 

Među srpskim potrošačima i dalje postoji određeni stah kada je u pitanju kupovina proizvoda preko interneta.

Stereotipno razmišljanje o ponudama sa mreže kao prevarama i dovođenje u pitanje kvaliteta ponuđenog sadržaja donekle i jeste opravdano, s obzirom da takvih pojava itekako ima.

Zbog toga mnogi preferiraju sigurniju kupovinu oči u oči.

Ipak, sa razvojem interneta kupovina je postala lakša nego ikada, a ako se sprovedu određene mere sigurnosti i prilično bezbedna.

S druge strane, potrošačko društvo danas je zahtevnije nego što je to u prošlosti bio slučaj.

Kvalitet proizvoda i brzina usluge dva su osnovna parametra bez kojih je skoro pa nemoguće postići uspešno poslovanje.

Međutim, pored njih postoje i mnogobrojni drugi faktori koji treba da budu usklađeni kako bi se ostvarila uspešna komunikacija između kupca i pradavca, tako da obe strane imaju podjednaku korist.

Naizgled jednostavan, ako u celu priču uključimo i marketing, u pitanju je zapravo veoma delikatan proces.

Takođe, o pravima potrošača brinu kako informisani pojedinci, tako i specijalizovane organizacije.

Internet je omogućio olakšanu komunikaciju između ponude i tražnje, a prodavac može preko svoje internet stranice detaljno i slikovito istaći sve usluge koje nudi, tačno opredeliti cenu eventualno postaviti specijalne uslove, a uz pomoć content marketinga njegovi proizvodi deluju bolje, ozbiljnije i kvalitetnije na ekranu.

Velike koristi ima i kupac - umesto da svoje dragoceno vreme troši u prodavnici ili izlogu, tražeći idealan džemper, majicu ili ako prosto želi da nešto pojede - dovoljno je da u nekoliko klikova odredi svoje parametre i želje kako bi odmah pronašao ono što želi.

Korisnik u velikom broju slučajeva može biti bezbrižan u vezi svog novca, ali i kvaliteta traženog proizvoda.

Otprilike ovako bi trebalo da funkcioniše kupovina preko interneta.

Naravno, teorija i praksa dve su potpuno različite stvari, pa je stoga neophodno znati pojedinosti oko online kupovine.

 

KAKO FUNKCIONIŠE KUPOVINA ONLINE?

Većina veb sajtova preko kojih se vrši kupovina osmišljeni su i dizajnirani tako da korisnici bez posrednika biraju usluge i proizvode, puneći tako svoju virtuelnu korpu. U pitanju je iskustvo nalik fizičkoj kupovini gde se pregledaju artikli i traži odgovarajući proizvod.

Kada nađe sve što mu je potrebno, korisnik treba da popuni tražene podatke i izabere način dostave i jedan od ponuđenih uslova plaćanja.

Prodavci iz Srbije uglavnom ne uslovljavaju korisnika posedovanjem platne kartice, jer se roba u većini slučajeva može platiti i pouzećem. Ipak, kada je u pitanju kupovina iz inostranstva, posedovanje platne kartice neophodno je kako bi se obezbedila sigurna transakcija.

 

ČEGA SE TREBA ČUVATI PRILIKOM KUPOVINE PREKO INTERNETA?

Internet vrlo često oponaša obrasce i pravila koja postoje u stvarnom životu, što i nije čudno s obzirom na to da su njegovi glavni i jedini konzumenti - ljudi.

Uzimajući ovo u obzir, na internetu vam se mogu desiti prevare ili krađa baš kao i u stvarnom supermarketu ili restoranu. Ono što je drugačije jeste način na koji hakeri i napadači deluju, ali isto tako postoje i efikasni načini da se korisnik sačuva od svake prevare.

U suštini, vrlo je bitno da korisnik bude na oprezu dok pretražuje sadržaj koji ga interesuje. Veliki broj hakera i prevaranata trudi se da na svakojake načine prevari konzumenta, koristeći lažne internet adrese, email sa zaraženim attachemntom ili linkom ka virusu itd. Krajnji cilj jeste da se dođe do podataka poput kreditne kartice, adrese, broja telefona ili lokacije.

Postoje određeni mehanizmi koji štite korisnika od ovih zloupotreba, ali je jako bitno i zdravorazumski pristupiti postupku kupovine u celosti, i donositi odluke na bazi iskustava sa interneta i iz realnog života.

Ako vam se učini da niste sigurni kom servisu dajete lične podatke ili da se od vas traži previše informacija, savet je da se ne upuštate u bilo kakav rizik.

Stoga je važno da pre kupovine na nekom sajtu obavezno nađete utiske drugih ljudi o njemu: na internetu se utisak o robi ili usluzi može lako ostaviti kako bi bio dostupan za druge korisnike. Mogućnost sagledavanja takozvanog review-a pojedine usluge, prednost je zlata vredna u odnosu na kupovinu van mreže.

Korisno je uporediti cene i generalnu uslugu sa drugim pouzdanim sajtovima (poput Amazona) kako biste imali širu sliku u vezi onoga što tražite i što vam se nudi. Dublja analiza sajta i ponude na njemu neophodna je da bi selakše razlučilo šta je prevara a šta pouzdan servis.

Ovo je naročito bitno kada su u pitanju inostrani sajtovi, poput onih koji prodaju knjige ili antikvitete. Svakako je u bilo kojoj situaciji korisnik u velikoj prednosti zato što je dobru reputaciju na internetu moguće ostvariti samo kroz kvalitetnu uslugu.

 


SAVETI ZA SIGURNU KUPOVINU PREKO INTERNETA:

- Budite obazrivi prilikom surfovanja internetom, ne posećujte sumnjive sajtove i ne ulazite na banere koji nude napadne oglase

- Proverite utiske drugih kupaca jer to može biti od velike pomoći kod odlučivanja

- Budite pažljivi prilikom ostavljanja ličnih podataka, jer isti ne smeju biti javno dostupni.

- Plaćajte preko sigurnih i proverenih servisa, kao što je PayPal.

- Na internetu se ponašajte kao i u realnom životu


PLAĆANJE

Rukovođenje karticom za kupovinu preko interneta funkcioniše skoro pa kao i sve ostale pogodnosti internet kupovine - slično je kao u pravoj kupovini, ali mnogo komfornije i preciznije.

Platnu karticu koju možete koristiti za plaćanje preko interneta možete podići u svim bankama u Srbiji, koje među svojim asortimanima nude najčešće Visa ili Master card elektronske kartice, a dobijaju se aktiviranjem tekućeg ili drugog računa.

Mnogi korisnici, ipak, ne vole da podatke o svojoj kartici dele na svakom sajtu ili se prosto ne osećaju sigurno da ostavljaju lične i druge podatke na nedovoljno proverenim servisima, pa je u tom slučaju je najbolje plaćanje izvršiti preko PayPala. Međutim, kada je Srbija u pitanju PayPal za sada ograničava svoju uslugu samo na platni promet sa inostranstvom.

Usluge lakšeg plaćanja pruža i Google Wallet, a dobra alternativa može biti i Skrill: ova aplikacija omogućava brz transfer novca u inostranstvu, a ujedno je i znatno lakši za korišćenje od konkurencije.

 


Povezani članci:

Zeleno svetlo za Blockchain sa WallStreet-a

Ukidanje gotovine: Elektronski novac vs. Privatnost

Šta se dešava sa Bitcoinom - Usponi i padovi kripto-valute 


SIGURNI WEB SERVISI ZA KUPOVINU

Izbegavanje plaćanja direktno karticom i korišćenje posrednika poput PayPal-a može biti od pomoći, ali je isto tako važno biti svestan da i mnogi drugi podaci mogu biti od koristi prevarantima i hakerima, a kod ove vrste kupovine prete i druge opasnosti poput nedostataka u svojstvima robe i nesaobraznosti. Stoga je jako bitno kupovati na proverenim servisima i sajtovima, tj. uveriti se da vas vlasnici neće prevariti u bilo kakvom obliku.

U Srbiji već sada postoji veliki broj proizvođača koji nude svoje usluge na internetu. Vodeći lanci supermarketa uveliko imaju i svoje internet prodavnice, gde možete naći praktično sve proizvode koji vam mogu biti korisni. Iako prodavnice postavljaju određeni minimum koji se mora preći da bi se moglo bilo šta naručiti (uglavnom između 3000 i 4000 dinara) opet je poprilično impresivna činjenica da se kupovina može izvršiti preko miša i tastature umesto odlaska u prodavnicu.

Naručivanje hrane takođe je postala tražena usluga na internetu.

Internet pretragom, korišćenjem specijalizovanih sajtova ili mobilnih aplikacija korisnik može pronaći odgovarajući restoran ili hranu, odrediti parametre koji mu se dopadaju i plasirati porudžbinu. Korisnički nalog na specijalizovanim sajtovima ili naprednije veb prezentacije restorana memorišu ranije naručene proizvode, i na osnovu prikupljenih podataka upoznaju ukus i afinitete korisnika i precizno preporučuju željenu hranu.

Kada su u pitanju inostrani sajtovi, bitno je da pri registraciji proverite da li servis podržava dostavu u Srbiji. Amazon je pre dve godine zvanično uveo podršku za Srbiju, baš kao i eBay. U pitanju su dva najveća giganta prodaje na internetu i kupovina preko njih je sigurna i zagarantovana.

Prilikom ove vrste kupovine treba računati i na dodatne troškove na ime poštarine, a ako se poručuje roba iz inostranstva, kupac je pored troškova poštarine u obavezi je da plati eventualno carinu zavisno od zemlje porekla robe, kao i porez na dodatu vrednost. Limit za bescarinski uvoz robe u Srbiji iznosi 50 evra, računajući i troškove poštarine.

 

PREDNOSTI I MANE KUPOVINE PREKO INTERNETA

Metafora kupovina iz fotelje danas je u potpunosti zamisliva i ostvariva: praktično sve što prosečnom kupcu može pasti na pamet, uz pomoć internet pretraživača dostupno je na samo nekoliko klikova. To je suštinski najpozitivnija strana kupovine na mreži - možete naći veličinu i boju vaših omiljenih cipela za nekoliko minuta, bez dugotrajnih obilazaka prodavnica i proveravanja svakog modela pojedinačno. Velika kupovina namirnica u supermarketu takođe je svedena na vrlo lak odabir umesto odlaska u često udaljene markete što iziskuje dodatno vreme ili novac.

Činjenica je da stoga strah od stereotipa koji važe za kupovinu na internetu ne bi trebalo da postoji. Već sad je na raspolaganju veliki broj srpskih sajtova koji garantuju bezbednost i lakoću kupovine, a ujedno je i inostrano tržište znatno otvorenije za naše kupce nego što je to ranije bio slučaj.

Ipak, kao i u stvarnom životu, neophodno je da korisnik bude svestan opasnosti: vredni podaci poput brojeva kartica i ličnih dokumenata, pinkodova i lozinki ne smeju biti javno dostupni. Ako se postigne potreban nivo obazrivosti i korisnik pažljivo izvrši odabir sajtova koje posećuje, kupovina na internetu može predstavljati vrlo prijatno, zanimljivo i inovativno iskustvo.

 

Tekst: Dušica Damnjanović, Fakultet za medije i komunikacije

 


Povezani članci:

Alternative nakon ukidanja gotovine 

Bitcoin i zlato - razlike

Bitcoin i zlato - sličnosti

 

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter