ŠTA SE DEŠAVA SA BITCOINOM? Usponi i padovi kripto-valute

 


USPON I PAD BITCOIN-a

Nakon što je prvog trgovačkog dana ove godine prešao vrednost od 1.000 USD prvi put nakon 2013. godine, a krajem prve nedelje 2017. dostigao skoro 1.150 USD,  Bitcoin je započeo nagli, za mnoge neočekivan pad.

Taman kada su zagovornici kripto-valuta i Blockchain tehnologije krenuli da slave veliki povratak Bitcoin-a koji je opravdavao sve pozitivne eptitete koje mu godinama prišivaju i uprkos tržišnim kolebanjima i političkim nesigurnostima beležio rast, preko noći se sve promenilo, a Bitcoin je za svega nedelju dana oslabio više od 25%.

Šta se zapravo desilo?

Pad Bitcoin-a započeo je, ne slučajno, u trenutku kada je kineski Juan zabeležio najveći dvodnevni rast od 2010. godine.

Nagli skok vrednosti kineske valute zapravo je posledica najave kineske vlade o prezimanju mere kojim se zaustavlja odliv kapitala iz zemlje. Najava mere je odmah uticala na to da špekulanti i investitori prestanu da se klade na pad kineske valute, što je proizvelo skok vrednosti Renminbi-a.

Tom prilikom isplivali su i statistički podaci da je čak 98% svih Bitcoin transakcija u poslednjem kvartalu 2016. godine obavljeno u Kini.

Naime, Kinezi su kupovinom kripto-valuta, a naročito Bitcoin-a zaobilazili propise svoje zemlje i na taj način prebacivali kapital koji su imali u domaćoj valuti u inostranstvo, odnosno u druge vidove imovine, a najviše u američki dolar.

Nakon što je svima postalo jasno da je rast Bitcoin-a proizrokovan veštački, tekućim potrebama Kineskih građana, a Kina najavila mere u cilju ograničavanja ovih transakcija, poljuljano je i poverenje u kripto-valute i prirodno, usledio je nagli pad vrednosti i rasprodaja dok je cena još visoka.


Grafikon: www.xe.com 

 


Povezani tekstovi:

Da li je BITCOIN zakonski regulisan? Propisi i pravni položaj KRIPTO-VALUTA u svetu

Bitcoin i zlato - razlike

Bitcoin i zlato - sličnosti

VAT/PDV NA BITCOIN/KRIPTO-VALUTNE TRANSAKCIJE U EU - SKATTEVERKET  V. DAVID HEDQVIST - STUDIJA SLUČAJA 4

PRAVNI I FISKLANI ASPEKT TRGOVINE KRIPTOVALUTAMA - Da li se plaća porez na Bitcoin transakcije


 

DA LI JE BITCOIN ODRŽIV?

Nema jedinstvenom mišljenja koji oblik imovine je sigurna luka za vreme krize na čijoj ivici svet stoji već godinama. Mnogi zagovaraju upravo Bitcoin, kao nadnacionalnu vrednost, prepoznatu od celog sveta, koju nije moguće direktno kontrolisati od strane pojedinačnih država.

Tendencije ograničavanja i eliminacije gotovog novca od strane nacionalnih država još više daju argumenata tvrdnji da je Bitcoin nova globalna valuta koja može u nekom trenutku čak i skinuti dolar sa trona.

Neki idu dotle da Bitcoin porede i sa zlatom, ukazujući i na veliku prednost u odnosu na plemenite metale kaja se ogleda u mogućnostima lakšeg i neometanog transporta kapitala odnosno cirkulacije istog prema potrebama vlasnika.

Međutim, kada su tendencije ograničavanja protoka imovine i oporezivanja građana u pitanju, svetska vladajuća politička elita se pokazala vrlo kompatibilnom i raspoloženom za međusobnu saradnju. Čak je vekovima neutralna Švajcarska popustila pod pritiscima Sjedinjenih Američkih Država i EU i obavezala se da će slati sve informacije o imovini njihovih građana njihivim matičnim državama, pa čak i o sadržaju sefova.

Zlato je podložno i konfiskaciji, kao što je to bio slučaj u SAD, tridesetih godina prošlog veka, kada su jedino numizmatičke zbirke bile pošteđene prinudnog otkupa.

Tako se može očekivati sigurno udar i na kriptovalute odnosno Blockchain, ako stvari previše izmaknu kontroli odnosno ako Bitcoin preuzme znatno veću ulogu u međunarodnom plaćanju nego što ima danas. Nacionalne države ništa ne sprečava da proglasi kripto valute nezakonitim sredstvaom plaćanja koje služi pranju novca i kriminalnim aktivnostima.

Ako bi to uradile sve značajnije svetske ekonomije, kripto-valute bi mogle biti obezvređene preko noći.

Visoka vrednost Bitcoin-a je zapravo mač sa dve oštirce.

Da li je nova tehnologija spremna na sukob sa najmoćnijim vladama sveta, vreme će pokazati.

Sve ukazuje da Bitcoin u ovom trenutku nije dovoljno stabilan da bi preuzeo ulogu globalne valute za plaćanje, odnosno da je previše podložan uticajima sa strane. Velika nestabilnost i podložnost čestim promenama kursa u odnosu na druge valute, predstavlja smetnju da Bitcoin preuzme ulogu obračunskog sredstva, odnosno da se pomoću njega obračunava vrednost imovine i usluga.

S toga Bitcoin-u kao relativno novom proizvodu treba još vremena kako bi sazrelio u institucionalnom smislu, izgradio poverenje i dublje se vezao za tržište.

Međutim, Bitcoin je već sada jedan vid imovine. I to ne klasične – main stream imovine, već vrlo specifična investicija za koju očigledno ne važe isti tržišni principi kao za finansijske instrumente, nekretine ili komoditi sirovine.

 


Povezani tekstovi:

Revolucija među valutama - SVE O BITCOIN - u

Zeleno svetlo za Blockchain sa WallStreet-a

Ukidanje gotovine: Elektronski novac vs. Privatnost


KINA vs. BITCOIN

Tokom 2016. godine Kineska vlada je počela sa zaoštravanjem propisa koji regulišu konverziju Juana u druge valute da bi sprečila odliv kapitala iz zemlje, uvodeći kvote iznosa koje je dozvoljeno razmeniti.

Zbog toga su kinezi tokom druge polovine 2016. Sve učestalije menjali Juan za Bitcoin, a zatim dalje Bitcoin za druge valute, što je dovelo da se čak 98% transakcija digitalnom valutom odvija baš u Kini.

Zbog toga je Narodna Banka Kine, 6. Januara uputila na diskusiju odluku o strogoj konktroli Bitcoin transakcija.

Vest se brzo raširila društvenim mrežama, a vrednost kriptovalute je počela naglo da pada.

To nije prvi put da Kina objavljuje rat kripto-valuti. Jedan od glavnih razloga urušavanja Bitcoin-a 2013. godine bile su upravo mere Narodne Banke Kine uperene protiv transakcija digitalnim novcem.

 


“CRNI PETAK” ZA BITCOIN - Kina pokrenula rasprodaju kripto-valuta


 

IMA LI 2017. SLIČNOSTI SA PADOM BITCOIN-a IZ 2013. GODINE

Nagli rast vrednost, a zatim i oštar pad nakon što je Bitcoin pokazao ranjivost, desio se i 2013. godine, kada je za nekoliko dana Bitcoin izgubio polovinu vrednosti, padom sa 1.000 na 500 dolara, da bi u septembru 2014. godine za trenutak vredeo samo 200 USD.

Poslednji događaj s početka 2017. neodoljivo podseća na isti scenario. Vrtoglav rast, a zatim iznenadan gubitak vrednosti.  Sličnost je utoliko veća, jer su oba događaja indirektno povezana sa odlukama Narodne Banke Kine.

Nakon što je 5. decembra 2013. godine, kineska centralna banka izdala saopštenje u kom se kaže da Bitcoin nije valuta u pravom smislu reči i da takve transakcije institucionalno treba ograničiti i kontrolisati, Bitcoin je postao nesigurna investicija, a vlasnicima digitalne valute je to bio znak – za rasprodaju koja se domino efektom raširila celim svetom.

Analitičari ne smatraju da je ta reakcija čudna i neočekivana. Naprotiv, opravdavaju je mnogo puta empirijski potvrđenom Wave Principle teorijom, koju je ustanovio Ralph Elliott, a prema kojoj cene idu uzlazno u pet talasa, a zatim opadaju u tri, u  međusobnim razmacima od .382, .5 ili .618. poznatim kao Fibonacci racio/broj. Prema tome, gledajući istoriju kretanja najpoznatije kripto-valute, pad iz 2013. je bio prirodan i iz ugla stručnjaka - očekivan.

Nakon sličnog saopštenja, Narodne Banke Kine, od 6. Januara 2017. godine, gde je istaknuto da se Bitcoin kosi sa pozitivnim propisima Narodne Republike Kine, kripto-valuta je doživela sličnu sudbinu kao 2013.

Međutim, različite su teorije u pogledu predviđanja budućih kretanja Bitcoin-a. Da li je pad iz 2017. samo jedan u nizu talasa ili je Kina objavila rat digitalnim valutama (dok će je slediti i ostale države) što će se odraziti na njihovu buduću vrednost.

 Grafikon: www.xe.com


"Kako god da završi Bitcoin. Kao čudo koje je okrenulo ekonomiju naglavačke ili i sam padne u revoluciji čiji je pionir i začetnik, Blockchain kao jedinstveno i genijalno tehnološko rešenje za transferisanje digitalnog novca će ostati. I mnogi upravo u ovoj tehnologiji vide budućnost novca." www.foresighter.rs ©


Povezani tekstovi:

Alternative nakon ukidanja gotovine 

Zlatni standard i zlatne rezerve

30 razloga za posedovanje zlata - prvih 10

 

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter