IZVEŠTAJ SA BERZE - Novembar 2016

U saradnji sa Wise Broker, Beograd

BEOGRADSKA BERZA - analiza kretanja vrednosti indeksa i cena akcija u novembru:

BELEX NA NAJVIŠEM NIVOU OD JUNA PROŠLE GODINE

Treći mesec zaredom domaće tržište akcija nastavilo je rast vrednosti, uz solidan promet tokom novembra od 5,3 milijarde dinara (43,3 miliona evra). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je dodatnih 2,5 odsto na 694,6 poena, stigavši tako do najvišeg nivoa u poslednjih 17 meseci. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu od početka godine beleži rast vrednosti od nepunih osam procenata.

Najprometnija akcija bila je Komercijalna banka (KMBN) koja je skočila 7,8 odsto na 1.790 dinara uz realizaciju od 91,8 miliona. Istina, najveći deo ovog prometa ostvaren je na nivoima oko 1.600 dinara, da bi krajem meseca usledio rast ove hartije uz nevelike promete. Ova najveća domaća banka pod kontrolom države umirila je investitore sredinom meseca objavom devetomesečnih rezultata. Nakon što je u prvih šest meseci objavljen golem minus od 2,7 milijardi dinara, usled novog talasa otpisa loših plasmana, treći kvartal je doneo pozitivno poslovanje i dobit od 865,8 miliona dinara.

Najlikvidnija akcija na tržištu, Naftna industija Srbije (NIS), nastavila je rast vrednosti otpočet tokom oktobra, dodavši dodatnih 2,7 odsto na 674 dinara. Promet ove hartije iznosio je 89,1 milion dinara. Iako je izvesno da ova kompanija teško može ponoviti prošlogodišnji rezultat, ohrabrenje investitorima je dao generalni sentiment tržišta, kao i napori najvećih svetskih proizvođača u cilju podupiranja cene sirove nafte. Aerodrom “Nikol Tesla” (AERO) je bio među retkim papirima koji je zabeležio pad vrednosti od 4,1 odsto na 1.084 dinara, ali je ovo u velikoj meri posledica činjenice da je kompanija tokom meseca odobrila isplatu međudividende od 41,3 dinara po akciji.

Energoprojekt holding (ENHL) je takođe zabeležio odličan učinak, stigavši do nivoa od 1.420 dinara što je najviša vrednost ove akcije od septembra 2008. godine. Akcije ovog najvećeg domaćeg građevinara skočile su preko pet procenata uz solidan promet od 50,8 miliona dinara. Veliki rast od 7,6 odsto zabeležio je gornjomilanovački Metalac (MTLC) nakon što je kompanija i u trećem kvartalu potvrdila poslovni trend iz prvih šest meseci. Metalac je stigao do nvioa od 1.550 dinara uz promet od 23,9 miliona dinara.

Akcije zemunske Fitofarmacije (FITO) oslabile su 2,6 odsto na 2.800 dinara, dok od početka godine, zahvaljujući dobrom rastu u prvih osam meseci, beleže pozitivan prinos od skoro 18 procenata. Bečejski Sojaprotein (SJPT) ponovo je razočarao investitore objavom kvartalnih rezultata. U periodu jul-septembar ova kompanija je zabeležila negativno poslovanje pa je rezultat u prvih devet meseci iznosio skromnih 13,8 miliona dinara. Akcije ovog najvećeg regionalnog prerađivača soje tokom novembra padale su na godišnjim minimum, duboko ispod 600 dinara, da bi mesec okončale u minusu od 2,8 odsto na 619 dinara.

DOBITNIK MESECA

Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), stigao je proteklog meseca do novog višegodišnjeg maksimuma od 12.600 dinara, održavši status najvećeg dobitnika u tekućoj godini. Tehnogas je u 2016. skočio 44,8 procenata, u najvećoj meri zahvaljujući isplati dividende koju je kompanija sprovela prvi put otkada je kotirana na Beogradskoj berzi. Svakom akcionaru pripalo je 1.801 dinar po akciji što i nakon velikog skoka akcije daje odličan dividendni prinos od 14,3 odsto.

GUBITNIK MESECA

Vranjski proizvođač peći i štednjaka, Alfa plam (ALFA), oslabio je tokom novembra skoro četiri procenta na 32.662 dinara uz minoran promet od 1,5 miliona dinara. Sličan minus Alfa beleži od početka januara nakon što je prethodnih godina bila jedan od najvećih dobitnika na Beogradskoj berzi. Alfa je tokom novembra objavila kvartalni izveštaj za period jul-septembar koji je doneo negativan poslovni trend – pad prihoda i nastavak smanjene profitabilnosti. 

 

 

SVETSKE BERZE - ANALIZA I IZVEŠTAJ ZA NOVEMBAR:

TRAMP VODIO BERZE OD PANIKE DO REKORDNIH NIVOA

Predsednički izbori u Americi bili su u centru pažnje svetskih finansijskih tržišta tokom novembra. Iako je većina analitičara prognozirala pobedu kandidata demokrata i sunovrat indeksa ukoliko pobedi Tramp, desilo se upravo ovo potonje, ali bez negativnih posledica po berze akcije koje su stigle do novih rekordnih vrednosti.

Pobeda Trampa brzo je inicijalne gubitke preokrenula u rast akcija, donevši pride i veliko „mešanje karata“ na samom tržištu pa su pojedini sektori zabeležili natprosečne dobitke. Bankarske akcije bile su jedne od najvećih dobitnika u očekivanju deregulacije ovog sektora kao i rasta kamata jer se očekuje reakcija Fed-a na izvesno povećanje fiskalne potrošnje. Veliki dobitnici su bile i akcije vezane za infrastrukturu u očekivanju većih javnih investicija, kao i pojedine tradicionalne industrije koje se mogu nadati velikoj podršci od novog predsednika.

S druge strane, među gubitnicima su bili sektori komunalnih usluga i osnovnih potrošnih dobara, među kojima su brojne hartije koje nose dobre dividendne prinose, koje će sada imati jaku alternativu među obveznicama sa povećanim prinosima. IT sektor je bio jedan od najvećih protivnika Trampa usled straha da bi ovaj visoko globalizovani sektor mogao trpeti pod njegovim protekcionizmom. Ipak, inicijalni pad vrednosti hi-tech akcija ubrzo je preokrenut pa je Nasdaq tokom novembra stigao do novih rekordnih vrednosti. I ostala dva ključna berzanska pokazatelja, Dow Jones i S&P 500, stigli su tokom meseca do istorijskih maksimuma, s tim da je Dow, mahom kao reprezent klasičih biznisa doneo veće dobitke. Ova korpa najpoznatijih američkih kompanija stigla je u tekućoj godini nadomak prinosa od deset procenata.

I berze starog kontinenta su zabeležile oporavak nakon okončanja američkih izbora, ali su politička nestabilnost Evropske unije, te moguća nova kriza bankarskog sektora osujetili značajnije dobitke investitora. Štaviše, nemački DAX mesec je okončao u neznatnom minusu dok će tek u decembru pokušati da uplovi u pozitivnu teritoriju u tekućoj godini.

Novembar je doneo i prvo ograničavanje proizvodnje nafte zemalja članica OPEC-a nakon 2008. godine, u cilju podupiranja vrednosti ovog energenta čija cena se nalazi ispod polovine vrednosti iz perioda pre izbijanja naftne krize. Cena Brenta nakon ovog događaja ponovo je premašila granicu od 50 dolara po barelu, ali će za dugotrajniji uzlazni trend morati da se poklopi još mnogo drugih činjenica. Pre svega kada su u pitanju disciplina u sprovođenju ovog dogovora, održanje rasta globalne ekonomije i obuzdavanje ekspanzije američkih proizvođača nafte iz škriljaca.

DOW Jones je na otvaranju meseca iznosio 18.142 poena, da bi 30. Novembra dostigao 19.193. Tokom prvih nekoliko dana, ovaj indeks je beležio pad. Sve do 4.11. od kada započinje stalni rast, sa kraćom stagnacijom tokom  8. novembra na dan objave rezultata izbora u Americi.

Pre 30 dana, DAX je vredeo 10.526, a danas na zatvaranju berze vredeo je 10.640.

NASDAQ  je mesec otvorio sa vrednošću od  5,105.57, a na kraju je iznosio 5,379.92.       

Indeks S&P 500 je takođe beležio rast, sa početnih 2.111 do 2.207.

NIKKEI 225 je prošao veoma uzbudljiv period. Novembar je započeo sa 17.442, da bi se 9. novembra rano ujutru nakon vesti iz SAD, spustio čak do 16.251. Ipak, vrednost indeksa na zatvaranju meseca iznosila je 18.308

 

 

IZVEŠTAJ SA BEOGRADSKE BERZE - KRETANJA PO NEDELJAMA

NEDELJA:  44.2016

Posle četiri nedelje uzastopnog rasta, beogradska berza imala je negativne rezultate, sa relativno skromnim prometom od 681 milion RSD, Belex15 nedelju je završio sa minusom od 1.4% odnosno 667,3 poena.

Najviše se trgovalo Komercijalnom bankom koja je prve nedelje izgubila na vrednosti 2.9%, a na kraju je vredela 1.629 RSD, sa prometom od 23 miliona RSD.

Aerodrom je oslabio na 1.099, odnosno za 3%, iako je poslednjeg dana ove berzanske nedelje imao snažan oporavak od 4%. Naime, sredinom nedelje akcije su pale 6.5%, iako je Aerodrom objavio da je u oktobru uslužio skoro 10% više ljudi nego u istom periodu prošle godine.

Galenika Fitofarmacija, uz promet od 18 miliona RSD, pala je za 3.3%, na 2.780 RSD.

Najprometnija akcija na tržištu bila je beogradska Komercijalna banka (KMBN) koja je oslabila 2,9% na 1.629 RSD uz realizaciju od 23,8 miliona RSD. Ova banka još uvek nije objavila rezultate za prvih devet meseci, a ovaj finansijski izveštaj biće presudan za kretanja cene ove hartije na kratak rok. Komercijalna je za prvih šest meseci objavila novu seriju otpisa po osnovu loših kredita, a upravo je ovaj događaj bio razlog revidiranja biznis plana koji će biti razmatran na skupštini akcionara ove banke 1. decembra.

Najveći dobitnik ove 44. nedelje, je ImpolSeval, koji je skočio 5.2%, na 2.460 RSD, sa prometom od 11 miliona RSD.

Akcijama NIS-a se nije mnogo trgovalo, pa je vrednost akcije oslavila za 3%. NIS je u sredu objavio poslovne rezultate, koji su očigledno nisu zadovoljili očekivanja tržišta. Za prvih 9 meseci ove godine NIS je zabeležio profit od skoro 8 milijardi RSD.

NEDELJA: 45.2016

U ovoj nedelji berza je radila skraćeno zbog državnog praznika, a domaće tržipte je registrovalo pad vrednosti i drugu nedelju uzastopno.  Ukupan promet bio je oko 1.5 milijardi RSD, umnogome zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama. BELEX15 opao je 0.4%, na 664,8 poena.

Najviše se trgovao Komercijalnom banom koja je izgubila na vrednosti 1.8%, uz promet od 31 milion RSD, pa je na zatvaranju u četvrtak vredela 1.600 RSD. Pad vrednosti od 0.8% imao je i Aerodrom, uz mali promet od 10 miliona RSD. NIS se zadržao na nivou od 633 RSD, uz promet od takođe deset miliona. Energoprojekt holding ojačao je 1.8%, na 1.384 RSD.

NEDELJA: 46.2016

Domaće tržište je konačno ostvarilo značajniji rast vrednosti, dostigavši skoro rekord u ovoj godini.  Promet je bio oko 1.6 milijardi, opet zahvaljujući državnim obveznicama, dok je BELEX15 ojačao 1.3%, pa je sedmicu završio sa 673.3 poena.

Opet se najviše trgovalo Komercijalnom, koja je nakon smanjenja gubitaka prikazanih u devetomesečnom izveštaju poslovanja bila najinteresantnija investitorima. Vrednost akcije skočila je na nedeljnom nivou na 1.625 RSD, odnonso za 1.6%.

Najveći pad imao je Sojaprotein, koji je nakon objave da je ostvario gubitak u trećem kvartalu izgubio na vrednosti 3%, na 603 RSD. Ovaj rezultat na kraju nedelje se ispostavio I ne tako loš, s obzirom da je cena akcije u toku nedelje dostizala i 570 RSD.

Aerodrom je ojačao 1.6%, na 1.107%, nakon što su državni zvaničnici ponovo najvaili privatizaciju za 2017 godinu. NIS je ojačao sa 633 od prošle nedelje na 637 RSD, a Metalac na 1.477 RSD, odnosno za 3.1%.

NEDELJA: 47.2016

Poslednja nedelja novembra donela je rekorne vrednosti akcija u 2016, ali opet bez značajnijeg prometa – bio je najniži u proteklih 30 dana. Belex15 je skočio 2.4%, na 689.1 poen, što je najviše za proteklih godinu i po.

Najprometniji je bio ovaj put NIS, koji je imao rast od 6.4%, na 678 RSD, uz dobar promet od 55 miliona.

Metalac je skočio za novih 3.6%, na 1.530 RSD, a Komercijalna čak za 4.4%, na 1.697 RSD.

Aerodrom “Nikola Tesla” je bio jedna od retkih akcija koja je u toku ove nedelje izgubila na vrednosti, i to 1.2%, pa je vrednost na zatvaranju bila 1.094 RSD. Rukovodstvo kompanije je najavilo da će na ime dividende ove godine isplatiti 41.29 RSD po akciji.

Grafikoni i tekst: Wise Broker, Beograd

 

 

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter