IZVEŠTAJ SA BERZE - Avgust 2017


U saradnji sa Wise Broker, Beograd


BEOGRADSKA BERZA - analiza kretanja vrednosti indeksa i cena akcija u Avgustu 2017:


ENERGOPROJEKT SPREČIO JAČI RAST BELEXA


Prema očekivanjima, nakon što je okončana ponuda za preuzimanje Energoprojekt holdinga (ENHL), došlo je do velikog pada akcija ove kompanije, te je indeks Belex15 na mesečnom nivou zabeležio tek lagani napredak. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu dobila je na vrednosti 0,4 odsto, okončavši avgust na nivou od 728,5 poena. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 5,3 milijarde dinara (44,4 miliona evra).Najprometnija akcija bio je beogradski Halkbank (CCNB) koji je zabeležio promet od 183,9 miliona dinara, mahom kao posledica kupovine deset odsto akcija od strane većinskog vlasnika koji je najavio i konsolidaciju vlasništva. Turski Halkbankasi pre više od dve godine preuzeo je kontrolni paket akcija u nekadašnjoj Čačanskoj banci, kupovinom 76,7 odsto akcija od države i međunarodnih finansijskih institucija, dok je sada očito cilj sticanje preko 90 procenata vlasništva koji bi omogućio i prinudni otkup preostalih akcija.

Odličan promet tokom avgusta od 104,7 miliona dinara zabeležila je i Komercijalna banka (KMBN) koja je porasla 2,3 odsto na 1.893 dinara, dok se među najprometnije papire tradicionalno svrstala i Naftna industrija Srbije (NIIS) sa realizacijom od 69,3 miliona dinara i uz blagi pad cene na 685 dinara. NIS je tokom avgusta beležio prilično skromnu investicionu aktivnost, a većem prometu nije doprinela ni činjenica da je tokom avgusta kompanija isplatila dividendu iz prošlogodišnje dobiti.

Gubitnik meseca je bio građevinar Energoprojekt holding nakon uspešno završene ponude za preuzimanje poslednjeg dana jula. Akcije ove najveće domaće građevinske kompanije oslabile su 18,9 odsto na 1.222 dinara uz promet od 35,5 miliona dinara. S druge strane, zavisna preduzeća ovog holdinga, EP Entel (EPEN) i EP Industrija (EPIN), u očekivanju preuzimanja predvodila su dobitnike sa rastom od 46,9 i 27,1 procenata, respektivno.

Istekom avgusta, završena je sezona objave polugodišnjih rezultata, koji su mahom pozitivno iznenadili investitore. Zbirno posmatrano, kompanije iz indeksne korpe u prvih šest meseci zabeležile su rast prihoda za petinu na 175,5 milijardi dinara, dok im je neto dobit skočila 4,5 puta na 23,6 milijardi dinara. 

 


DOBITNIK MESECA

Beogradsko stovarište Kopaonik (KOPB) proteklog meseca više je nego dupliralo vrednost u očekivanju ponude za preuzimanje koju je najavio većinski vlasnik ove kompanije. Kopaonik je dostigao nivo od 6.241 dinar, uz rast na mesečnom nivou od 112,9 procenata. Kopaonik je istorijski maksimum dostigao u aprilu 2007. godine na nivou od 18.400 dinara, dok je najmanje vredeo u oktobru 2012. godine, 1.040 dinara.

GUBITNIK MESECA

Čim je objavljen ishod ponude za preuzimanje najveće domaće građevinske kompanije, akcije Energoprojekt holdinga su bile viđene za veliki sunovrat. Uobičajeni pad cene akcija po isteku ponude, produbljen je brojnim špekulacijama koje su pratile ovo preuzimanje. Energoprojekt je mesec zaključio na nivou od 1.222 dinara, oslabivši skoro 19 procenata, dok se početkom avgusta spuštao i do nivoa od 1.115 dinara.


 

SVETSKE BERZE


KOREJSKI PROJEKTILI RAZBUDILI INVESTITORE

Ključni globalni berzanski indeksi zabeležili su minimalne promene tokom avgusta, i teško mogu svedočiti o napetostima koje su vladale na berzama tokom ovog uobičajenom mirnog meseca. Odlična sezona korporativnih rezultata ostala je u senci novih napetosti oko Trampove administracije, te geopolitičkih tenzija koje je prouzrokovala Severna Koreja.

Američke korporacije su tokom avgusta okončale sezonu korporativnih objava za drugi kvartal koji je listom doneo rezultate bolje od očekivanja. Zbirna dobit ovih kompanija bila je preko deset procenata veća u odnosu na isti period lani, dok su prihodi skočili preko pet procenata. Ovo je već četvrto tromesečje zaredom kako američke korporacije beleže rast profita na godišnjem nivou. Međutim, ovi odlični rezultati su ostali u senci političkih previranja oko Bele kuće koja su kulminirala masovnim egzodusom viđenijih američkih privrednika iz ekonomsko-političkih savetničkih tela formiranih dolaskom Trampa na vlast. Ovi događaji iznova su podgrejali strahove investitora da novi američki predsednik neće uspeti da ispuni ključna predizborna obećanja, poput reforme sistema zdravstvene zaštite koja proletos nije dobila podršku Kongresa. Investitori su gajili očekivanja da bi nova administracija mogla učiniti značajan napredak po pitanju deregulacije, veće infrastrukturne potrošnje i poreske reforme, ali su sve učestaliji komentari da aktuelni predsednik neće ni približno moći da podstakne ekonomiju kako su to u prošlosti činili republikanski predsednici, poput Regana i Buša.Osim nedefinisane i rastrzane politike Bele kuće, na investitore su najviše delovali raketni projektili koje je ispaljivala Severna Koreja, a najbolja merila geopolitičke napetosti bila su sigurna utočišta investitora poput zlata i japanskog jena koja su snažno ojačala. Uporedo, i evro je značajno dobio na vrednosti u odnosu na američki dolar, čemu su u velikoj meri doprineli komentari čelnika ECB-a koji nije izrazio zabrinutost oko oporavka evrozone u uslovima sve jače zajedničke valute. Glavni američki berzanski indeksi avgust su okončali blagim rastom vrednosti, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, dobio na vrednosti 1,3 odsto, dostigavši ponovo na novi istorijski maksimum.

Evropske berze su ostavile iza sebe nešto lošije rezultate tokom avgusta, premda je evrozona potvrdila jak ekonomski oporavak objavom rezultata rasta BDP-a za drugi kvartal. Nemački DAX je u prethodnom mesecu zabeležio minus od pola procenta, delimično kao posledica jačanja evra, ali i nove krize u auto sektoru ove zemlje koji je dugo bio industrijska perjanica Nemačke. Francuski CAC je mesec završio u minusu od petine procenta, dok je britanski FTSE registrovao pozitivnu promenu od 0,8 procenata.


U saradnji sa Wise Broker, Beograd 

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter