IZVEŠTAJ SA BERZE - Jun 2017


U saradnji sa Wise Broker, Beograd


BEOGRADSKA BERZA - analiza kretanja vrednosti indeksa i cena akcija u Junu 2017:


 

PAD BELEXA U JUNU, PROMET IZNAD PROSEKA

Jun je doneo pad domaćeg tržišta akcija za dva procenta, mereno indeksom Belex15, dok je ukupan promet bio iznad proseka u tekućoj godini, pre svega zahvaljujući državnim obveznicama. Ukupna realizacija iznosila je 5,2 milijarde dinara (42,5 miliona evra), ali je na trgovanje akcijama otpalo svega 4,5 miliona evra.

Energoprojekt holding (ENHL) bio je u centru pažnje investitora, kao uostalom od početka godine, a u junu je održana skupština akcionara na kojoj je uprava zadržala pozicije, dok je Napred objavio nameru za preuzimanje kompanije. Očekuje se da bi ponuda za preuzimanje za oko 65 odsto akcija Energoprojekta, koje se ne nalaze u rukama Napreda i lica sa kojima zajedno deluje, trebalo da bude oko nivoa od 1.500 dinara, što je stabilizovalo cenu akcija u drugoj polovini meseca na oko 1.450 dinara. Ukupan promet ove hartije tokom juna iznosio je 183 miliona dinara.

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) je ojačao 1,8 odsto na 1.286 dinara uz promet od 94,2 miliona dinara, koji je mahom ostvaren u rasponu 1.300 -1.310 dinara.  Tokom juna objavljeno je da se u drugu fazu tenderskog postupka za izbor koncesionara kvalifikovalo pet ponuđača i konzorcijuma, među kojima su i francuski Vinci i kineska HNA grupa.Najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), zabeležila je promet od 65,3 miliona dinara, mahom na ceni od 1.800 dinara, što je 1,3 odsto niže u odnosu na kraj maja. Iz uprave ove banke saopštili su da je Komercijalna u prvih pet meseci ostvarila dobit od 3,56 milijardi dinara što je za 1,88 milijardi dinara više nego što je bilo planirano. Zahvaljujući samo jednoj transakciji na ceni od 9.300 dinara, i Halkbank (CCNB) se našao među prometnijim papirima sa realizacijom od 53 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije (NIIS) pala je 8,3 odsto na 676 dinara uz promet od 33,6 miliona dinara, dok se uz neznatno nižu realizaciju Alfa plam (ALFA) spustio 2,8 procenata na 34.500 dinara. Nešto blažu negativnu promenu registrovao je zemunski proizvođač pesticida, Galenika Fitofarmacija (FITO), koji je mesec okončao na 2.630 dinara uz promet od 16,3 miliona.

 


DOBITNIK MESECA

Najveći dobitnik među prometnijim akcijama bio je Messer Tehnogas (TGAS) koji je skočio 7,6 procenata na 11.301 dinar, nakon velikog pada u periodu mart-april. Tehnogas je prošle godine bio jedan od najvećih dobitnika na tržištu, nakon što je kompanija isplatila rekordnu dividendu od 1.801 dinar po akciji, da bi ove godine interes ulagača znatno splasnuo nakon što je skupština odobrila dividendu od 250 dinara po akciji.

GUBITNIK MESECA

Naftna industrija Srbije stropoštala se tokom juna 8,3 odsto na 676 dinara, u velikoj meri usled pada cene sirove nafte na svetskom tržištu. Delimičan doprinos negativnoj korekciji NIS-ovih akcija doneo je i prolazak preseka za isplatu dividende koju je odobrila skupština akcionara. NIS će ove godine akcionarima isplatiti 24,66 dinara po akciji (dividendni prinos od 3,6 odsto).


 

SVETSKE BERZE


CENTRALNE BANKE PONOVO U FOKUSU INVESTITORA

Jun nije uspeo da pokvari odlično prvo polugođe svetskih berzi, premda su tehnološke akcije i evropska tržišta kapitala registrovala negativan trend. U centru pažnje investitora bile su glavne svetske centralne banke, kako u pogledu novog dizanja kamata u SAD, tako i u očekivanju promene monetarne politike Evropske centralne banke (ECB).

Američka tržišta kapitala stigla su tokom juna do novih rekordnih vrednosti, ali su tehnološke akcije donekle pokvarile utisak s obzirom da su prekinule višemesečni uzlazni trend, i na momente donele paniku među investitore. Okidač korekcije tehnoloških akcija bio je njihov visok rast u prošlosti, te analize pojedinih investicionih banaka koje su najveće tehnološke kompanije današnjice uporedile sa investicionim mehurom iz 2001. godine. Nasdaq je jun okončao minusom od nepunih jedan odsto, dok je u prvih šest meseci registrovao snažan skok od 14,1 odsto. Dow Jones je jun okončao u plusu od 1,6 odsto, dok je u prvih šest meseci porastao osam procenata što je njegov najbolji rezultat od 2013. Indeks S&P 500 dodao je tokom juna pola procenta, dok je u prvoj polovini godine skočio 8,3 odsto što je skoro nivo godišnjeg prinosa koji je ova korpa akcija u proseku donosila u poslednjih 40 godina.

Fed je tokom juna doneo odluku da još jednom ove godine podigne ključnu kamatnu stopu, najavivši još jedno podizanje cene novca u septembru, te tri takve odluke naredne godine. Krajem meseca ECB je podstakao špekulacije da bi već od septembra moglo da usledi smanjenje obima monetarnih intervencija koje ova centralna banka uveliko sprovodi. Bez obzira što su od strane ECB-a ovakva tumačenja demantovana, kod investitora je počelo da sazreva uverenje da će sve snažnija ekonomska aktivnost evrozone pre nego kasnije dovesti do ublažavanja inteziteta monetarnih intervencija. Ekonomski rast bloka zemalja koje koriste evro kao valutu u prvom kvartalu ove godine posle dužeg vremena je nadmašio SAD, uz očekivani nastavak pozitivnog trenda u 2017. Ovakav sled događaja snažno je pogurao verovatnoću skorog podizanja kamata od strane ECB-a. Tržišta novca šansu da će ECB naredne godine povećati kamate vide trenutno na 80 odsto u odnosu na svega 20 procenata početkom juna.Ovi signali kreirali su krajem meseca izuzetno nepovoljan ambijent za tržišta akcija, ne računajući finansijski sektor. Jačanje evra i funte, na krilima moguće promene politike dveju centralnih banaka, značilo bi i manje prihode i profite evropskih kompanija koje posluju na međunarodnom tržištu, a pride bi akcije kompanija iz sektora koji tradicionalno daju visoke dividende postale manje atraktivne u odnosu na štednju i prinose u obveznicama. Francuski CAC u junu je izgubio na vrednosti 3,1 odsto, nemački DAX je pao 2,3 odsto, dok se britanski FTSE spustio 2,8 procenata.


U saradnji sa Wise Broker, Beograd 

 

 

 

 

 

 

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter