Zeleno svetlo za Blockchain sa Wall Street-a

Početkom Aprila meseca ove godine, više od 100 rukovodilaca najvećih američkih ali i svetskih finansijskih institucija sastalo se na privatnom i u tom trenutku tajnom sastanku na Times Square-u, u prostorijama kompanije Nasdaq Inc radi razgovora o unapređenju nove Blockchain tehnologije njenoj primeni u postojećem finansijskom sistemu.

Cilj sastanka bio je istražiti mogućnost da se na polju finansija uradi nešto revolucionarno – pretvoriti američki dolar u digitalni oblik radi bržeg i jeftinijeg obavljanja transakcija.

A upravo Blockchain tehnologija obećava gotovo trenutno i sigurno izvršavanje plaćanja s kraja na kraj sveta.

Zbog toga je trenutno aktuelno na stotine startup-a na ovu temu, podržanih od Nasdaq, Citigroup Inc, Visa Inc, Fidellity, Fiserv Inc, Pfizer Inc, sa jednim zajedničkim ciljem – napraviti neophodne promene u finansijskoj industriji.

Predmetni događaj na Wall Street-u označio je ključni momenat u evoluciji Blockchain tehnologije, kako zbog postignutih saglasnosti na temu daljih koraka i zaključaka ,tako i zbog broja važnih kompanija koje su uključene u ovaj projekat.

Mi smo stvorili digitalni novac, Blochchain je mreža, i saradnja među članovima je veoma važna, ali pored saradnje u ovom trenutku jako je važno iimati adekvatan i ispravan model za istu. rekao je Marc West, glavni tehnološki direktor kompanije Fisery, na aprilskom sastanku.

Pripreme za sastanak su trajale dugo, a ceo projekat je bio u tajnosti, upravo iz razloga da članovi ne budu sputani u otkrivanja ideja i predlaganja rešenja, već da mogu slobodno komunicirati sa ostalim učesnicima.


FINANSIJSKE INSTITUCIJE I BLOCKCHAIN

Digitalna valuta i Blockchain tehnologija dospele su u centar finansijskog sveta i kroz bankarski sektor.

Najveće banke iz New Yorka, Frankfurta i Londona formirale su grupu eksperata nazvanu R3 sa zadatkom da istraže na koji se način Blochchain može uspešno koristiti za potrebe i u interesu banaka.

Berza u New York-u i Nasdaq trenutno investiraju u bitcoin platforme, IMF je upravo objavio studiju o efikasnosti bitcoin sistema, dok Centralna banka Kine čak ide ka tome da formira sopstvenu digitalnu valutu.

Signal da se nešto krupno dešava u svetu po pitanju novca dao je još u januaru ove godine CEO Deutsche banke, John Cryan, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. On je kao panelista na jednoj od tema naveo da je keš izuzetno skup i neefikasan, kao i da će u narednih dest godina nestati, nadovezujući se obaveznom izjavom da gotovina služi samo kriminalcima i crnom tržištu.

Iako nije direktno dao svoj glas za Bitcoin i Blockchain s obzirom da je šef jedne od najvećih banaka u Evropi koja živi od provizija od međubankarskih transfera, njegov govor išao je u pravcu promena na tržištu platnog prometa koje se neminovno dešavaju.

 


Povezani članci:

Šta se dešava sa Bitcoinom? Usponi i padovi kripto-valute

Bitcoin i zlato - različitosti

Bitcoin i zlato - sličnosti


 

ELEKTRONSKI I DIGITALNI NOVAC – SUŠTINSKE RAZLIKE

Elektronska plaćanja odnosno plaćanja elektronskim novcem predstavljaju poruke odnosno komunikacija između klijenata i banaka da određeni novčani iznos treba premestiti sa jednog računa na drugi, a to je proces koji zahteva vreme, jer banke, kojih može biti nekoliko u nizu unutar korespondencije, čekaju međusobne potvrde i odobrenja.

Digitalna valuta sama za sebe predstavlja vrednost. Odnosno, umesto zapisa, naloga ili poruke koja se prenosi među učesnicima transakcije, digitalni novac je imovina.

Inače, nova Blockchain tehnologija je već odmah nakon izlaska na tržište pre nekoliko godina osvojila simpatije Wall Street-a, jer finansijski svet u njoj vidi šansu za oslobađanje milijardi dolara koje su trenutno zarobljene u transakcijama koje mogu trajti danima i nose sa sobom visoke provizije.

Najuobičajeni Blockchain je onaj koji podržava digitalnu valutu Bitcoin, ali zbog anonimnosti i manjka kontrole nad transakcijama, ovaj vid plaćanja još uvek nije opšte prihvaćen u poslovnom svetu.


"Kako god da završi Bitcoin. Kao čudo koje je okrenulo ekonomiju naglavačke ili i sam padne u revoluciji čiji je pionir i začetnik, Blockchain kao jedinstveno i genijalno tehnološko rešenje za transferisanje digitalnog novca će ostati. I mnogi upravo u ovoj tehnologiji vide budućnost novca." www.foresighter.rs ©


 

DIGITALIZACIJA US DOLARA ?!

Pronalazak modela za pretvaranje US dolara u digitalnu valutu sa sobom bi nosilo mnogo manje rizika nego u slučaju Bitcoin-a, kako je zaključeno na gore pomenutom sastanku.

Takođe, to bi obezbedilo dolaru da i dalje ostane svetska valuta broj 1, nezamenljiva u međudržavnim transakcijama.

S obzirom da je tron USD-a poljuljan u poslednje vreme, ovaj sistem bi definitivno bio vetar u leđa dolaru u odnosu na ostale valute koje pretenduju da budu univerzalna obračunska vrednost i povećaju svoj udeo u rezervama centralnih banaka.


 

ZAKLJUČAK - BUDUĆNOST BLOCKCHAIN-A U SVETU FINANSIJA

Iako Blockchain tehnologija ima mnogo potencijala, neophodno je da se ista pravilno integriše u finansijski sistem koji danas postoji.

Na sastanku na Wall Street-u pokazano je interesovanje za Blockchain i napravljen je veliki korak u njegovoj validaciji. Sada je vreme da se učesnici programa fokusiraju na pronalaženje najboljeg mogućeg modela.

Ono što ohrabruje, Blockchain nije deo finansijskog inženjeringa, koji je više puta kroz istoriju padao na ispitu, već plod softverskog inženjeringa koji bi trebao zauvek promeniti svetske finansije i iste uvede tamo gde im je i mesto, u svet prirodnih nauka - fizike i matematike.


 

Vidite još:

Elektronski novac - alternative nakon ukidanja gotovine

Elektronski novac vs. Privatnost

 

DA LI JE BITCOIN ZAKONSKI REGULISAN? PROPISI I PRAVNI POLOŽAJ KRIPTO-VALUTA U SVETU

Revolucija među valutama - SVE O BITCOIN - u

VAT/PDV NA BITCOIN/KRIPTO-VALUTNE TRANSAKCIJE U EU - SKATTEVERKET  V. DAVID HEDQVIST - STUDIJA SLUČAJA 4

PRAVNI I FISKLANI ASPEKT TRGOVINE KRIPTOVALUTAMA - Da li se plaća porez na Bitcoin transakcije

 

 

 

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter