Bitcoin i zlato - različitosti


ODNOS BITCOIN-A I ZLATA

Nakon objašnjenih sličnosti između zlata i Bitcoin-a pokušaćemo kratko da se osvrnemo na specifične različitosti koje karakterišu ova dva sredstva obračuna vrednosti, u kontekstu načina njihove upotrebe i svrsi kojoj su namenjene:


IMAJU SUŠTINSKU VREDNOST

Zbog svojih svojstava i ograničene dostupnosti zlato je kroz istoriju postalo omiljeni izbor modela za izražavanje vrednosti, ali i za izradu nakita, prikazivanje društvenog statusa i bogatstva. Međutim,, zbog svojih fizičko hemijskih svojstava zlato ima i svoju industrijsku upotrebu. Za razliku od zlata Bitcoin nema suštinsku vrednost.


POSTOJANJE BITCOINA U FIZIČKOM SMISLU

Za razliku od zlata koje je plemeniti metal i hemijski element, Bitcoin ne egzistira u fizičkom obliku i zavistan je od sigurnosti virtuelnih prenosnih i sistema za deponovanje i čuvanje valute.


PRECIZNA DELJIVOST ZLATA I BITCOINA

Bitcoin može biti zaokružen na 8 decimala, poznatih kao Satoshi, a postoji i prostor u kodu koji dodatno povećava ova decimalna mesta. Zlato je takođe fizički fleksibilno i deljivo na sitne delove, ali to nije ni približno precizno, niti može biti matematički deljivo kao što je slučaj sa Bitcoin-om.

 


Povezani članci:

Revolucija među valutama - SVE O BITCOIN - u

Bitcoin i zlato - sličnosti

Šta se dešava sa Bitcoinom? Usponi i padovi kripto-valute

Zeleno svetlo za Blockchain sa Wall Street-a 


 

TRADICIJA I FUNKCIJA OČUVANJA BOGASTVA

Zlato kao novac odnosno roba ima istoriju dugu 5000 godina i današnja njegova uloga rezervnog sredstva plaćanja u finansijskom sistemu daje mu dug život i sigurnu budućnost pa je u tom smislu idealan način za čivanje bogatstva bez obzira na bezbednosnu i ekonomsku situaciju u svetu. Postoji mnogo razloga zbog kojih treba posedovati zlato. Mnogi investitori savetuju da svako treba da ima između 5 i 10 procenata svog investicionog portfolija u plemenitim metalima.

U slučaju neke velike finansijske krize, sloma berzi, bankarskog sektora pa i velikog rata, zlato će vredeti. Šta više, njegova vrednost se može značajno i povećati. Međutim, isto se ne može reći za Bitcoin budući da se radi o novom proizvodu koji nije prošao test vremena i koji za svoju upotrebu zahteva određene uslove. Bitcoin, bar za sada, ne možemo sa sigurnošću okarakterisati kao nešto što će održati svoju vrednost u narednih 50 ili 100 godina i izdržati sva potencijalna iskušenja i teškoće sa kojima se svet može suočiti.


LIKVIDNOST BITCOINA I ZLATA

Najveća snaga Bitcoina nad konkurentskim valutama je njegova uloga sredstva razmene. Naime, Bitcoin može biti u upotrebi širom sveta, bez zavisnosti od bankarskog sistema i logistike. Takođe, transfer i plaćanje Bitcoin-om se može obavljati u bilo koje doba dana i noći.

Zlato je problematično zbog svog fizičkog oblika i provere autentičnosti, težine, finoće i drugih faktora koji mu određuju vrednost, a što ga čini komplikovanim za trgovinu. Ne smemo zaboraviti ograničenja prenosa zlata koje nameću državni propisi, a koja mogu biti i znatno strožija nego što su danas. Naime državni aparat može ići čak do zabrane držanja ovog plemenitog metala i organizovanja prinudnog otkupa, što se dešavalo u istoriji.


 

ZAKLJUČAK: KOLIKO SU BITCOIN I ZLATO SLIČNI ILI RAZLIČITI? 

Poređenjem zlata i Bitcoina, naročito njihovih sličnosti, lako se može zaključiti zašto su mnogi ljubitelji ovog plemenitog metala prihvatili i Bitcoin. I jedan i drugi obezbeđuju sigurno utočište, naročito za skeptike koji ne veruju u veštačko kontrolisanje valuta i manipulisanje svetskom makroekonomijom. Ipak najveće razlike se ogledaju u nameni. Dok je zlato bolje i sigurnije utočište za obezbeđivanje bogatstva i održavanja njegove vrednosti, Bitcoin je bolji kao sredstvo razmene odnosno kao valuta.

Upravo nabrojane razlike ih svrstavaju pod jedan krov na način da bi zlato i Bitcoin mogli da funkcionišu paralelno i međusobno se dopunjuju i tako zamene ulogu današnjeg fiat novca u svetskoj trgovini.

Iz godine u godinu države odnosno ljudi u vladajućim strukturama dokazuju da nisu u stanju da upravljaju novcem i ekonomijom na adekvatan način, pa je možda vreme da pouzdanije stvari kao što su priroda (zlato) i matematika (Bitcoin) reše problem ljudske nesavršenosti i podložnosti greškama, manipulaciji, korupciji, pohlepi i drugim negativnim karakteristikama čoveka.


Povezani članci:

Zlato i Bitcoin - sličnosti

30 razloga za posedovanje zlata

Zlatna podloga - zlatni standard i zlatne rezerve

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter