IZVEŠTAJ SA BERZE - Januar 2017

 

U saradnji sa Wise Broker, Beograd

BEOGRADSKA BERZA - analiza kretanja vrednosti indeksa i cena akcija u Januaru 2017:

JANUAR PREKINUO UZLAZNI TREND BELEXA

Domaće tržište akcija u januaru je prekinulo četvoromesečni uzlazni trend, dok je ukupan promet u trgovanju, pre svega zahvaljujući državnim obveznicama, iznosio solidnih 4,2 milijarde dinara (34,2 miliona evra). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 2,6 odsto na 699 poena, nakon što je u prethodna četiri meseca zabeležio kumulativni rast od 14,5 odsto.

Ubedljivo najprometnija akcija bio je građevinar Energoprojekt holding (ENHL) koji je zahvaljujući velikom trgovanju poslednjeg dana u mesecu registrovao promet od 506,5 miliona dinara. Najveći domaći građevinar bio je i najveći gubitnik među likvidnijim akcijama, oslabivši u januaru 9,2 odsto na 1.300 dinara. U protekloj godini, ova kompanija je bila među najvećim dobitnicima na tržištu sa rastom od 38 procenata.

Komercijalna banka (KMBN) je zabeležila promet od 73,4 miliona dinara, oslabivši neznatno preko jedan odsto na 1.720 dinara. Uprava ove banke je najavila da će se u tekućoj godini Komercijalna vratiti na staze profitabilnosti nakon što je prethodne dve godine, usled velikih otpisa loših plasmana, registrovala negativan rezultat. Najlikvidnija domaća akcija, Naftna industrija Srbije (NIIS), nakon velikog rasta u periodu oktobar-decembar prošle godine, nastavila je uzlazni trend i tokom januara. NIS je porastao dodatnih pola procenta na 744 dinara uz promet od 46 miliona dinara.

Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO), nakon skromne prošle godine u kojoj je registrovao minoran plus, oslabio je tokom januara 4,8 odsto na 1.101 dinar uz realizaciju od 39,8 miliona dinara. Veliki pad od 5,4 odsto na 33.096 dinara uz trgovanje vredno 10,6 miliona dinara zabeležio je vranjski Alfa plam (ALFA), uprkos činjenici da je većinski vlasnik, zahvaljujući promeni regulative, ponovo otpočeo sticanje akcija.

Messer Tehnogas (TGAS), nakon što je lani skočio skoro 50 procenata, stagnirao je u januaru na 12.999 dinara uz promet od 9,6 miliona dinara, dok je Metalac (MTLC) nakon furioznog početka meseca, januar zaključio uz neveliki rast vrednosti na 1.687 dinara. Dobitnik meseca bila je valjaonica aluminijuma Impol Seval (IMPL) koja je porasla 5,5 odsto na 2.800 dinara. Akcije ove kompanije prošle godine su bile najveći dobitnici na Belexu sa rastom od 142,6 procenata.

 

DOBITNIK MESECA

Valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna zabeležila je skok proteklog meseca od 5,5 procenata, stigavši tako do novog višegodišnjeg maksimuma od 2.800 dinara. Ova kompanija je lani predvodila dobitnike na Belexu, dok je njena tržišna kapitalizacija stigla do nivoa od 2,6 milijardi dinara (21,3 miliona evra). Impol Seval je u 2015. godini zabeležio dobit od 902 miliona dinara dok se očekuje da lanjski krajnji rezultat premaši milijardu dinara.

 

GUBITNIK MESECA

Građevinar Energoprojekt holding oslabio je tokom januara preko devet procenata na 1.300 dinara, a na ovom nivou realizovana je i ogromna transakcija u kojoj je vlasnika promenilo više od tri odsto akcija ove kompanije. Energoprojekt je prošle godine porastao 38 procenata, dok je januarski pad tržišnu kapitalizaciju ove kompanije spustio na 14,2 milijarde dinara (oko 115 miliona evra).

 

 

SVETSKE BERZE

Dow Jones prvi put u istoriji preko 20.000 poena

Januar je doneo nastavak uzlaznog trenda svetskih tržišta akcija, a u centru pažnje investicione javnosti bio je berzanski pokazatelj, Dow Jones, koji je prvi put u istoriji preskočio prag od 20.000 poena.

Američke akcije su zabeležile snažan rast od izbora Trampa na predsedničku funkciju 8. novembra, na bazi obećanja o većoj fiskalnoj potrošnji, smanjenju koporativnih poreza i opštoj deregulaciji. Ovaj talas rasta nastavljen je i tokom većeg dela januara, u mesecu u kojem je Tramp i zvanično stupio na dužnost. Već u prvim danima njegovog predsedavanja, tokom kojih je novi američki predsednik doneo veliki broj ukaza od imigracionih pitanja do infrastrukturnih radova,  Dow je postavio novu rekordnu vrednost. Podsećanja radi, na vrhuncu svetske ekonomske krize, na početku prvog Obaminog mandata, vrednost ove korpe akcija se spuštala i do 7.000 poena. Krajem januara došlo je do izvesnog hlađenja tržišta nakon što je investiciona javnost negativno reagovala na Trampov protekcionizam i oštre mere prema imigrantima iz pojedinih arapskih zemalja. Dow je mesec okončao u plusu pola procenta, indeks S&P 500 je porastao jedan odsto, dok su tehnološke akcije predvodile dobitnike, te je Nasdaq skočio više od pet procenata.

Tokom januara zahuktala se sezona korporativnih rezultata na američkom tržištu, koja je mahom donela bolje rezultate od očekivanja. Nakon što je u trećem kvartalu prekinut negativan trend poslovanja američkih korporacija, očekuje se da će ukupna dobit članica indeksne korpe S&P 500 u četvrtom kvartalu porasti preko pet procenata, dok će prihodi biti veći za 3,8 odsto.  Ukoliko se prognozirani rezultati i ostvare, biće to najveći rast krajnjeg rezultata američkih korporacija u poslednjih osam kvartala. Podsećanja radi, u trećem kvartalu prošle godine zabeležen je rast dobiti i prihoda od 3,8 i 2,3 odsto, respektivno, čemu je prethodilo pet vezanih kvartala u kojima je zabeležen pad korporativnih profita.

Evropski berzanski pokazatelji zabeležili su nešto lošiji učinak tokom januara, premda je po prvi put od 2008. godine ekonomska aktivnost evrozone premašila rast američkog BDP-a. Ekonomski blok zemalja koje koriste evro objavio je da je lani zabeležio rast ekonomske aktivnosti od 1,7 odsto, nadmašivši američku ekonomiju za 0,1 procentni poen što je njen najlošiji učinak od 2011. godine. Nemački DAX je tokom januara porastao pola procenta, britanski FTSE je oslabio 0,6 odsto, dok je od glavnih nacionalnih tržišta najlošije prošao francuski CAC koji je pao 2,3 procenta.

 

Grafikoni i tekst: Wise Broker, Beograd

 

 

 

 

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter