IZVEŠTAJ SA BERZE - Decembar 2016

 

U saradnji sa Wise Broker, Beograd

BEOGRADSKA BERZA - analiza kretanja vrednosti indeksa i cena akcija u decembru 2016:

BELEX DO NOVIH GODIŠNJIH REKORDA ZAHVALJUJUĆI NIS-U

Tokom prve polovine decembra Belex15 je nastavio trend rasta započet u novembru i 13.12. postigao vrednost od 725 poena, nakon čega je stagnirao ili blago opadao, da bi poslednjeg trgovačkog dana prošle godine vredeo 717.

Sličnu putanju imao je i BelexLine, dostigavši polovinom meseca 1.589, da bi na kraju godine vredeo 1.569 indeksni poen.

Naime, posle skoro godinu i po dana, već prvog trgovačkog dana u ovom mesecu Beogradska berza, tačnije njen index Belex15, vredeo je više od 700 poena. Najviše zahvaljujući skoku vrednosti akcija NIS-a, pa je korpa najvrednijih srpskih akcija vredela je 701,3 poena.

Nakon velikog skoka cene sirove nafte, koji je usledio posle zasedanja OPEC-a poslednjeg dana novembra odnosno odluke da se ogranči proizvodnja, akcije NIS-a su dobile na vrednosti skoro 5% već prvog dana decembra. Najveća zabeležena vrednost bila je 710 RSD, a na kraju trgovanja akcija ove kompanije vredela je 707 RSD.

Trend rasta je nastavljen već narednog dana pa je akcija NIS-a drugog decembarskog dana vredela 711 RSD, a 5.12. 721 RSD.

Na krilima vrednosti ove akcije, i solidnog prometa, rastao je i berzanski indeks, pa je najveća vrednost Belex-a zabeležena 13.12. istog dana kada je i akcija NIS-a dostigla svoj ovogodišnji rekord od 750 RSD.

Do kraja meseca NIS-ove akcije su se dobro držale, pa su mesec završile vrednošću od 740 RSD.

 

IZVEŠTAJ SA BEOGRADSKE BERZE – KRETANJE PO NEDELJAMA

NEDELJA 49.2016

Treću nedelju zaredom domaće tržište akcija je nastavilo rast vrednosti, a indeks Belex15 je preskočio nivo od 700 RSD, prvi put od juna prošle godine. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu skočila je 2,5% na 706,4 poena, te sada od početka godine nosi pozitivan prinos od nepunih 10%.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je bila najprometnija akcija sa realizacijom od 36,4 miliona RSD, završivši nedelju na nivou od 711 RSD. Akcije ove najveće domaće kompanije skočile su u sedmici 4,9%, kao direktna reakcija investitora na snažan rast cene sirove nafte protekle nedelje. NIS je protekle dve godine pretrpeo oštar pad profitabilnosti, upravo kao posledica silaznog trenda cene sirove nafte. Premda nije realno da se u bliskoj budućnosti cena ovog energenta vrati na nivoe od pre dve-tri godine, svaki značajniji rast cene sirove nafte daje NIS-u veći maneverski prostor za ostvarivanje boljeg krajnjeg rezultata.

Odličan promet od 33,6 miliona RSD registrovao je građevinar Energoprojekt holding (ENHL), koji je potvrdio višegodišnji maksimum od 1.420 RSD. Ova kompanija je protekle sedmice akcionarima isplatila dividendu iz prošlogodišnje dobiti od 20 RSD po akciji, što na trenutnoj ceni daje skroman dividendni prinos od 1,4%. Među prometnijim akcijama bila je Galenika Fitofarmacija (FITO), koja je zabeležila realizaciju od 14,3 miliona RSD, uglavnom na nivou od 2.800 RSD.

Valjonica aluminijuma, Impol Seval (IMPL), protekle sedmice se ponovo domogla nivoa od 2.600 RSD uz trgovanje od 7,2 miliona RSD, uglavnom ostvareno poslednjeg trgovačkog dana. Impol predstavlja najvećeg dobitnika na Beogradskoj berzi u tekućoj godini sa rastom vrednosti od skoro 138%. Najveći deo ovog skoka posledica je odličnih poslovnih rezultata ove kompanije, ali i činjenice da su akcije Impola veoma dugo vremena tavorile na niskom nivou.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je nedelju priveo kraju u blagom plusu na nivou od 1.107 RSD i uz promet od 5,7 miliona RSD. Ova kompanija je protekle sedmice izvestila da je u novembru uslužila skoro 11% više putnika u odnosu na isti mesec protekle godine, te da je na putu da do kraja godine uknjiži rekordan broj putnika, veći od 4,9 miliona. Uprava je saopštila da ovaj trend prate i finansijski rezultati te je u periodu januar-oktobar ove godine ostvaren ukupan prihod od 60,4 miliona EUR i neto dobit od 21,6 miliona EUR. I najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), je protekle sedmice zabeležila oporavak vrednosti stigavši do nivoa od 1.750 RSD, ali uz skroman promet od dva miliona RSD.

NEDELJA 50.2016

Domaće tržište akcija nastavilo je rast i četvrtu sedmicu zaredom, stigavši do najvišeg nivoa još od maja prošle godine. Indeks Belex15 porastao je dodatnih 1,9% na 719,5 poena, dok od početka godine ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu registruje skok od 13,8%. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 861,8 miliona RSD (oko sedam miliona EUR).

Najprometnija akcija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije (NIIS), koja je skočila 2,7% na 730 RSD uz solidan promet od 42,2 miliona RSD. NIS je tokom sedmice stizao do nivoa od 750 RSD, ali je povećana ponuda ovih akcija, nakon nedavnog naglog skoka, usporila njihov rast. Samo u toku decembra NIS je dobio na vrednosti više od 8%, dok od početka godine beleži pozitivan prinos od 21,7%. Najveći deo rasta ove najlikvidnije domaće akcije pripisuje se promenjenim okolnostima na tržištu sirove nafte, koje bi mogle da poprave profitabilnost kompanije u narednom periodu. Trenutna tržišna vrednost NIS-a iznosi oko 966 miliona EUR, što je oko dvadeset procenata više u odnosu na transakcionu cenu iz procesa privatizacije.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) je oslabio u sedmici nevelikih 0,7% na 1.410 RSD uz promet od 29,4 miliona RSD. Nakon što je početkom sedmice povećan pritisak na strani prodaje i na ovoj akciji, Energoprojekt se posle desetak dana prvi put spuštao ispod granice od 1.400 RSD, da bi se poslednjeg trgovačkog dana ponovo vratio iznad ovog nivoa. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je snažno porastao protekle sedmice, a na momenat je čak dodirnuo nivo od 1.300 RSD. Aerodrom je nedelju završio na 1.198 RSD uz promet od 9,1 milion RSD i skok cene od 8,2%. Nakon prošlonedeljnog uzlaznog trenda, Aerodrom je ponovo zakoračio na pozitivnu teritoriju u tekućoj godini i beleži pozitivan prinos u 2016. od 3,9%.

Snažan skok od 7,3% registrovao je Messer Tehnogas (TGAS) koji se protekle sedmice domogao nivoa od 14.000 RSD, prvi put nakon jula 2008. godine. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 8,2 miliona RSD. Akcije Komercijalne banke (KMBN), nakon što su početkom nedelje osvojile kotu od 1.800 RSD, oslabile su tokom sedmice 2,2% na 1.711 RSD uz realizaciju od osam miliona RSD. Akcije zemunskog proizvođača pesticida, Galenike Fitofarmacije (FITO), zabeležile su blagi pad vrednosti na 2.761 dinar uz promet od 2,9 miliona RSD, ostvaren uglavnom na nivou od 2.800 RSD. Novi višegodišnji maksimum zabeležio je gornjomilanovački Metalac (MTLC), koji se u petak domogao nivoa od 1.650 RSD, nakon što je u sedmici porastao više od 3%.

NEDELJA 51.2016

Protekle sedmice je nastavljen uzlazni trend domaćeg tržišta akcija, istina, nešto slabijim intezitetom, dok su odličnom prometu u velikoj meri doprinele državne obveznice. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 1,3 milijarde RSD (10,4 miliona EUR), što je najveći sedmični promet u poslednjih mesec dana. Indeks Belex15 je porastao i petu sedmicu zaredom, dodavši petinu procenata. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu sedmicu je završila na 721,2 poena, a od početka godine nosi pozitivan prinos od skoro 12%.

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS), koja je protekle sedmice stizala do najviših nivoa u skoro dve godine. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 32,2 miliona RSD, a sredinom sedmice je postignut nedeljni maksimum na nivou od 757 RSD. NIS je sedmicu završio na 744 RSD, i na putu je da zabeleži najbolju godinu još od 2013. Cena sirove nafte, koja je bila i glavni generator skorašnjeg skoka NIS-ovih akcija, protekle sedmice se održala na najvišim nivoima u tekućoj godini. Nakon što je OPEC doneo odluku o ograničavanju proizvodnje, prošle sedmice su i ostali najveći svetski proizvođači podržali ovaj dogovor, a ostaje da se vidi koliko će viši cenovni nivoi ovog resursa popraviti profitabilnost NIS-a u narednoj godini.

Komercijalna banka (KMBN) je zabeležila promet od 24,6 miliona RSD, uglavnom na nivou od 1.700 RSD, što predstavlja blago smanjenje na nedeljnom nivou. Iz uprave ove banke protekle sedmice je poručeno da će Komercijalna i ove godine završiti u minusu, usled novih otpisa, ali da je operativan rezultat kompanije bolji nego što je bio protekle godine. Takođe, potvrđen je kurs privatizacije ove banke, premda još uvek nema konkretnih naznaka kada bi ovaj postupak mogao da se okonča.

Građevinar Energoprojekt je protekle sedmice stigao do novog višegodišnjeg maksimuma od 1.450 RSD, dok je sedmicu završio na nivou od 1.434 RSD uz promet od 17,7 miliona RSD.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je oslabio 2% na 1.174 RSD uz trgovanje vredno 10,7 miliona RSD. Aerodrom je na početku sedmice preskočio prag od 1.200 RSD da bi narednih dana ubeležio kontinuirani pad vrednosti. Državni zvaničnici su protekle sedmice diskutovali o mogućoj privatizaciji kompanije, potvrdivši kao gotovo izvesno rešenje i ranije najavljivanu koncesiju. Iz uprave je poručeno da će ovo biti jedna od boljih godina za kompaniju sa ostvarenim dobitkom od najmanje 26 miliona EUR.

Posle dužeg vremena među prometnijim papirima bio je vranjski Alfa plam (ALFA), koji se zadržao na nivou od 34.000 RSD sa prometom od 6,1 milion RSD.

NEDELJA 52.2016

Proteklih pet trgovačkih dana doneli su skromnu investicionu aktivnost na domaćem tržištu akcija i prvi njegov pad u poslednjih šest sedmica. Ukupan promet u trgovanju, zahvaljujući u prvom redu državnim obveznicama, iznosio je dve milijarde RSD (16,3 miliona EUR), dok je indeks Belex15 pao 1,2% na 712,6 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu od početka godine beleži rast od 10,6%.

Ubedljivo najpometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja nije uspela da se održi na rekordnim ovogodišnjim nivoima postignutim nedelju dana ranije. NIS je na sedmičnom nivou oslabio skoro 1% na 737 RSD, a kako je nedelja odmicala pojačavao se pritisak na strani ponude. Ukupan promet u prošlonedeljnom trgovanju ove hartije iznosio je 21,9 miliona RSD. Protekle sedmice je rešeno pitanje potraživanja ove kompanije prema Petrohemiji čiji će dug u visini od 105 miliona EUR isplaćivati država u ratama zaključno sa junom 2019. godine. Deo ukupnog duga NIS-a će biti oprošten, a deo će biti konvertovan u vlasništvo u ovoj pančevačkoj kompaniji. Na ovaj način rešeno je i poslednje pitanje dugova državnih kompanija prema NIS-u, a ranije je to učinjeno sa Jat-om, Srbijagasom i Petrohemijom.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) je nedelju okončao na nivou od 1.401 RSD uz promet od 7,7 miliona RSD. Akcije ove kompanije oslabile su u sedmici 2,3%, usled naglog pada u petak, dok je gro prometa ostvareno na nivoima neznatno iznad 1.440 RSD. Sa prometom od svega 3,5 miliona RSD i Komercijalna banka (KMBN) se svrstala među prometnije hartije. Akcije ove najveće domaće banke pod državnom kontrolom oslabile su 1,2% na 1.682 RSD.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je uz skroman promet od 3,2 miliona RSD pao 1,5% na 1.156 RSD u nedelji u kojoj je ova kompanija objavila da je premašila prošlogodišnji broj putnika. Očekuje se da će ova vazdušna luka na godišnjem nivou uslužiti preko 4,9 miliona putnika, što je neznatno ispod plana uprave koji je predviđao dostizanje petomilionitog putnika u 2016. godini. Akcije vranjskog Alfa plama (ALFA) bile su među retkim dobitnicima protekle sedmice, zabeleživši blagi rast na 34.500 RSD uz promet od 2,6 miliona RSD. Alfa se u tekućoj godini nalazi tik u pozitivnoj teritoriji nakon što je prethodnih godina predvodila najveće dobitnike na Belexu. Akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) sedmicu su završile na nivou od 4.400 RSD uz promet od 2,4 miliona RSD. Ove sedmice, u sredu, biće poslednji dan za kupovinu akcija ove kompanije sa pravom na raspodelu ovogodišnje dobiti, a isti presek po statutu imaju i Aerodrom „Nikola Tesla“, te duvanska industrija Philip Morris (DINNPB).

 

SVETSKE BERZE U DECEMBRU

DOW JONES i pored kontinuiranog rasta koji je iz novembra produžen i u decembru nije uspeo da probije psihološku granicu od 20.000 poena. Pa je najveća vrenost ovog berzanskog indeksa bila 19,974 20. decembra, a najveća vrednost na zatvaranju 19,852.55. Poslednjeg trgovačkog dana 2016, vredeo je 19.762, oslabivši pod uticajem pada vrednosti akcija JPMorgan-a i Goldman-a, te DuPont-a.

DAX PERFORMANCE INDEX imao je kontinuiran rast, pa je sa početnih 10.534, mesec završio sa vrednošću 11.481.

NASDAQ COMPOSITE je posle pada zadnjih dana novembra, decembar započeo uzlazno, a najveću vrednost dostigao je 27.12. kada je ovaj index vredeo 5.487 posle čega beleži nagli pad i godinu završava na 5.383.

S&P je imao sličnu putanju kao i NASDAQ, s tim što je njegov vrhunac bio 13.12. kroz vrednost od 2.271, dok je 27.12. vredeo nešto manje, 2.268. Pred kraj godine takođe beleži pad i 30.12. vredi 2.238.

NIKKEI 225, prvih pet dana decembra beleži pad, da bi ima trend rasta sve do 20.12. kada vredi 19.494, a godinu završava na nešto nižem nivou od 19.114 indeksna poena.

 

Grafikoni i tekst: Wise Broker, Beograd

 

 

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter