IZVEŠTAJ SA BERZE - April 2017

 

U saradnji sa Wise Broker, Beograd

BEOGRADSKA BERZA - analiza kretanja vrednosti indeksa i cena akcija u Aprilu 2017:

 

PAD BELEXA U APRILU, OBVEZNICE PODIGLE PROMET

April je doneo domaćem tržištu akcija prvi mesečni pad još od januara, dok je istovremeno zabeležen najveći promet u tekućoj godini, zahvaljujući državnim obveznicama. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 5,6 milijardi dinara (45,4 miliona evra), dok je indeks Belex15 pao 1,6 odsto na 720,6 poena.

Ponovo je tržištem dominirao Energoprojekt holding (ENHL) koji je zabeležio promet od 84,2 miliona dinara, uglavnom na cenama bliskim nivou od 1.500 dinara. Ipak, na kraju meseca naglo je splasnula tražnja za akcijama ove kompanije koja je sa nevelikim prometom pala više od devet procenata na 1.350 dinara. Energoprojekt je na kraju aprila objavio i konsolidovane rezultate za 2016. U prošloj godini najveći domaći građevinar je zabeležio prihod od 32,3 milijarde dinara (pad od 8,5 odsto), dok je konsolidovana neto dobit skočila 9,3 odsto na 1,1 milijardu dinara, delimično i zbog boljeg finansijskog rezultata i viših ostalih prihoda.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je blago oslabila na 745 dinara uz promet od 57 miliona dinara. Ova hartija je bila uglavnom pod uticajem kolebanja na svetskom tržištu sirove nafte, ostvarivši mesečni maksimuma na nivou od 764 dinara. Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) uspeo je mesec da okonča iznad nivoa od 1.300 dinara, premda je tokom aprila tražnja bila znatno slabija u odnosu na prethodna dva meseca. Kompanija je u godišnjem izveštaju, kako je bilo i najavljeno, revidirala krajnji rezultat za prošlu godinu sa nepune 3 milijarde na 3,2 milijarde dinara. Revidiranoj dobiti doprineli su niži nematerijalni troškovi, kao i bolji rezultat iz finansiranja i ostalog poslovanja.

Bankarske akcije su bile među glavnim dobitnicima tokom meseca. Jubmes banka (JMBN) je skočila 27,3 odsto na 7.001 dinar, dok je Komercijalna banka (KMBN) dobila na vrednosti 7,6 odsto, nakon što je ova najveća domaća banka pod kontrolom države objavila profitabilno poslovanje u prvom kvartalu. Komercijalna je u prvom tromesečju tekuće godine ostvarila dobit od 2,5 milijardi dinara u odnosu na profit of 1,4 milijarde dinara u istom periodu prošle godine, pre svega zbog većih ostalih poslovnih prihoda i naplate dela otpisanih plasmana.

Među prometnijim akcijama pad vrednosti, osim Energoprojekta, zabeležio je Impol Seval (IMPL) nakon snažnog rasta od početka godine. Ova valjonica aluminijuma spustila se tokom meseca četiri procenta na 3.359 dinar, dok je vranjski Alfa plam (ALFA) pao 2,9 odsto na 34.001 dinar.

 


GUBITNIK MESECA

Beogradski proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), oslabio je tokom aprila 11,1 odsto na 11.250 dinara, nakon što je kompanija objavila godišnji rezultat slabiji od očekivanja, a investitore potom razočarala i predlogom o dividendi. Nakon što je prošle godine akcionarima iz dobiti pripao 1.801 dinar po akciji, ove godine je predložena isplata dividende od svega 250 dinara po akciji, o čemu će skupština odlučivati krajem maja.

DOBITNIK MESECA

Akcije beogradske Jubmes banke stigle su krajem aprila do novog višegodišnjeg maksimuma, nakon što su tokom meseca skočile 27,3 odsto na 7.001 dinar uz solidan promet od 21,4 miliona dinara. Kako je od ranije poznato, Jubmes banka se protekle godine vratila na staze profitabilnosti zahvaljujući nižim troškovima otpisa i rezervisanja. Jubmes je lani zabeležio profit od 64,3 miliona dinara u odnosu na gubitak od 1,8 milijardi dinara u 2015.


 

SVETSKE BERZE

FRANCUSKI IZBORI ODAGNALI STRAHOVE INVESTITORA

Protekli mesec na svetkom tržištu kapitala prošao je u znaku prvog kruga francuskih predsedničkih izbora, koji su u značajnom meri odagnali strahove investitora. Nakon što su popustile i druge globalne geopolitičke tenzije,  u poslednjoj nedelji aprila investitori su se ponovo okrenuli rizičnijim vrstama aktive.

Prvi krug izbora u Francuskoj u velikoj meri je smanjio izglede za konačnu pobedu kandidata ekstremne desnice, što je u proteklim mesecima,  pre svega na evropskom tržištu,  bio glavni uzrok povećanog straha investitora. Centristički kandidat Makron, te zagovornica preispitivanja položaja Francuske u Evropskoj Uniji - Le Pen, sučeliće se u drugom krugu predsedničkih izbora sa minimalnim šansama potonje da finalnu trku okonča u svoju korist. Evropska tržišta burno su pozdravila ove rezultate, te su snažno poskočila poslednje sedmice aprila. Na mesečnom nivou francuski CAC je dobio na vrednosti 2,8 odsto, dok je nemački DAX porastao jedan odsto, oborivši pritom rekordne vrednosti postignute pre dve godine.

Na američkom tržištu uveliko je nastavljena sezona objave korporativnih rezultata, dok su glavni podsticaji investitorima ipak dolazili od strane predstavnika nove administracije. Ponovo je u centru pažnje investitora bila poreska reforma, nakon što su visoki zvaničnici najavili donošenje seta važnih poreskih zakona u bliskoj budućnosti. Najava smanjenja poreza, deregulacije i veće državne potrošnje bila je ključni faktor koji je doneo veliki rast Wall Street-a nakon novembarskih izbora, dok je neuspeh da se sprovede reforma zdravstvenog sistema doveo u pitanje kredibilnost ovih obećanja.

Na korporativnom nivou, kompanije su na putu da zabeleže odličan kvartal, nakon što je četvrto tromesečje prošle godine donelo rast profita najveći u poslednje dve godine. Ukoliko se ispune očekivanja preostalih komponentni indeksa S&P 500 koje još uvek nisu objavile rezultate, prvo tromesečje tekuće godine bi moglo doneti rast dobiti od skoro 10 odsto i rast prihoda od šest procenata u odnosu na isti period 2016. Američki indeksi april su okončali takođe u plusu, a rast su predvodile tehnološke akcije, podržane snažnim korporativnim objavama, te je Nasdaq registrovao skok od 2,3 odsto, uz novu rekordnu vrednost.

Grafikoni i tekst: Wise Broker, Beograd

 

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter