“CRNI PETAK” ZA BITCOIN - Kina pokrenula rasprodaju kripto-valuta


KINA JE ZABRANILA ICO SERVISE – PITANJE JE, PRIVREMENO ILI TRAJNO?

Dugo se špekuliše u javnosti da li je fenomen Bitcoina, Ethereuma i drugih virtuelnih valuta revolucija koja će iznova pomeniti svet ekonomije i finansija, a njegov vrtoglav rast pripisivali su upravo njihovim karakteristikama i perspektivom. Ili je pak u pitanju samo još jedan eksperiment koji nije prošao test vremena, projekat zajednice koja se obogatila preko noći, a uspon vrednosti još jedan balon, u ekonomskom smislu i da je pitanje kada će pući i u bez povratka raspšiti desetine milijardi dolara, koliko iznosi market cup u ovim valutama.

Tokom prve polovine godine se govorilo o intenzivnim pripremama regulative Republike Kine koja će kriptovalute uvesti u pravni okvir (s obzirom da se oko 25% vrednosti svih transakcija obavlja upravo na njenoj teritoriji), ali je malo ko očekivao odluku kojom je  Kina iznenadila svetsku javnost.

Narodna Banka Kine je jednostranom odlukom zabranila rad ICO servisima koji obavljaju posao promene kriptovaluta za fiat novac i naložila njihovo zatvaranje najkasnije do 1. Oktobra.


"Kako god da završi Bitcoin. Kao čudo koje je okrenulo ekonomiju naglavačke ili i sam padne u revoluciji čiji je pionir i začetnik, Blockchain kao jedinstveno i genijalno tehnološko rešenje za transferisanje digitalnog novca će ostati. I mnogi upravo u ovoj tehnologiji vide budućnost novca." www.foresighter.rs ©


Iako je pomenuta odluka prihvaćena sa rezervom u prvi mah, a vrednost Bitcoina počela najpre da stagnira i da se lagano kreće nizbrdo. Međutim, ubrzo je kroz dodatna upustva i preporuke donosioca odluke stigla i potvrda, a na kineskom tržištu je počela opšta rasprodaja svih kriptovaluta.

Kada se ovoj odluci doda i izjava direktora JP Morgan-a ,Jamie Dimon-a, da je Bitcoin – prevara, vlasnici virtuelnih novčanica i u ostalim delovima sveta su shvatili da je vreme za prodaju.

Samo dan nakon Kine, oglasila se i Centralna Banka Rusije sa saopštenjem da su kategorični kod odluke da se kriptovalutama neće dodeliti status novca na teritoriji Ruske Federacije, niti će im se priznati status strane valute.

Sve je to uticalo da posle probijanja psihološke granice od 5.000 USD od 1. Septembra 2017 i umerene korekcije do 4.500 USD koja je trajala nešto više od nedelju dana, 14. Septembra Bitcoin krene vrtoglavo da pada, gubeći i do 25% svoje vrednosti dnevno.

Padom ispod 3.000 USD, 15. Septembra u prepodnevnim satima, činilo se da je ovaj gubitak vrednosti sa mnogo dalekosežnim posledicama od pada iz Januara 2017, kada je, opet zahvaljujući Kini, ova virtuelna valuta izgubila preko 30% svoje vrednosti.


Printscreen: coindesk.com


Posmatrajući opštu rasprodaju virtuelne imovine, bio je ovo “crni petak” za Bitcoin i njegovu mlađu braću.

Međutim, sredinom dana, pojavila se vest da će Kina produžiti tranzicioni period dvema najvećim platformama za prodaju - Okcoin i Huobina, još jedan mesec, nakon čega i one moraju biti zatvorene.

U isto vreme, suosnivač Bitmain platforme, Jihan Wu, oglasio se na Twitteru sa porukom da Kina zapravo ne želi da zauvek uguši servise za razmenu valuta, već je odluka o zabrani privremena u očekivanju nove regulacije i striktnije kontrole transakcija.

Obe vesti uticale su da se u svega par destina minuta, vrednost osetljivog Bitcoin-a oporavi za nekoliko stotina dolara, da bi već u 17 časova dostigla ponovo 3.600 USD.

Pojedini mediji koji obrađuju kriptovalutno tržište, developeri i javne ličnosti, uglavnom oni koji poseduju velike količine virtuelnog novca, celog dana su pokušali da kroz otvorenu i intenzivnu kampanju spreče raspodaju upućujući vlasnicima poruku da je zapravo ovo trenutak za kupovinu, a ne prodaju.

U međuvremenu, Nacionalna Internet i Finansijska Asocijacija (NIFA), osnovana od stane Narodne Banke Kine, izdala je saopštenje da se razmena virtuelnih valuta više neće smatrati legalnom poslovnom aktivnošću, bez preciziranja da li se ovo odnosi i na fizička lica.


Povezani tekstovi:

Bitcoin i zlato - razlike

Bitcoin i zlato - sličnosti

Zeleno svetlo za Blockchain sa WallStreet-a

Ukidanje gotovine: Elektronski novac vs. Privatnost


 

DA LI JE BITCOIN BALON ILI REVOLUCIONARNA INVESTICIJA

Kada se vratimo na pitanje sa početka teksta oko kog se javnost spori poslednjih meseci, čak ni posle septembarskog kraha virtuelnih valuta iz kog su se videle sve slabosti ovog novog tržišta, ne možemo sa sigurnošću reći da li je Bitcoin preduvani balon koji preti svakog časa da eksplodira ili je u pitanju korekcija vrednosti, proporcionalna ubrzanom trendu rasta iz 2017.

Naime, još uvek ne možemo govoriti ni o Bitcoin-u kao dugoročno dobroj investiciji, sredstvu plaćanja ili harti od vrednosti. Nazovimo ga kako god, nikad se do sada nije desilo da se pojavi neki oblik imovine ili finansijskog instrumenta koji može u ovoj meri da uzdrma konvencionalni svet finansija. Od moćnih poslovnih, pa do centralnih banaka koje drže konce nad tokovima moći i novca.

U svakom slučaju ako uspon vrednosti poredimo sa sličnim pojavama iz prošlosti, koje su se na kraju ispostavile kao bubble investicije, Bitcoin po svim karakteristikama predstavlja najveći balon do sada. Međutim, zagovornici ove kriptovalute, razloge njegov nagli rast nalaze u kvalitetu i jedinstvenom tehnološkom rešenju na kom se zasniva njegova razmena.


Printscreen: marketwatch.com


 

ZA BITCOIN NE ZNAMO, ALI BLOCKCHAIN JE TU DA OSTANE

Kako god da završi Bitcoin. Kao čudo koje je okrenulo ekonomiju naglavačke ili i sam padne u revoluciji čiji je pionir i začetnik, Blockchain kao jedinstveno i genijalno tehnološko rešenje za transferisanje digitalnog novca će ostati. I mnogi upravo u ovoj tehnologiji vide budućnost novca.


 

Povezani tekstovi:

DA LI JE BITCOIN ZAKONSKI REGULISAN? PROPISI I PRAVNI POLOŽAJ KRIPTO-VALUTA U SVETU

Revolucija među valutama - SVE O BITCOIN - u

VAT/PDV NA BITCOIN/KRIPTO-VALUTNE TRANSAKCIJE U EU - SKATTEVERKET  V. DAVID HEDQVIST - STUDIJA SLUČAJA 4

PRAVNI I FISKLANI ASPEKT TRGOVINE KRIPTOVALUTAMA - Da li se plaća porez na Bitcoin transakcije

 

 

Uslovi korišćenja i preuzimanja sadržaja

Sav materijal sadržan na veb sajtu www.foresighter.rs postavljen je isključivo u svrhu informisanja. Sadržaj ne može biti upotrebljen niti shvaćen kao savet, preporuka ili upozorenje. Vlasnik i autor sajta www.foresighter.rs se odriče bilo kakve odgovornosti za bilo koju osobu koja nešto učini ili propusti da učini oslanjajući se na deo ili celokupan sadržaj ove veb prezentacije. Pre korišćenja sadržaja ovog sajta i bilo koje radnje činjenja ili ne činjenja, potrebno je zatražiti profesionalne savete od strane stručnih lica. Kompletan sadržaj pripada vlasniku i uređivaču veb sajta www.foresighter.rs. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo u obimu u kom je to potrebno i nа nаčin koji ne ugrožаvа legitimne interese аutorа i integritet sаmog аutorskog delа, sve u skaldu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Obim preuzetog sadržaja za koji nije potrebna posebna saglasnost, autor ograničava na 300 karaktera. Uz svako citiranje ili preuzimanje sadržaja, neophodno je na početku i na kraju citata označiti izvor informacije, a ukoliko se preuzeti sadržaj objavljuje na internetu, potrebno je obezbediti i povratni link ka izvoru informacije na oba mesta kao i ime autora. Uživajte u čitanju.

Online blog magazin o investiranju u prave vrednosti - The Foresighter